Kisalföld - 2015. július 7. - Laczó Balázs

Akik a hétvégén még igent jósoltak a vasárnapi, görög népszavazásra, azok inkább eladták az eurót, akik pedig nemet, azok vették - ez nagyon sarkított megállapítás, de igaz. Sokan most mennek nyaralni és megveszik az eurót 318 forint közelében is.

- Sajnálom, hogy nem vettem meg az eurót előbb a nyaraláshoz, de egy-két hete nem lett volna rá elég pénzünk. Májusban pedig még nem gondolkodtunk ennyire előre - mondja Márta az egyik győri pénzváltó előtt.

A legtöbben akkor is az utolsó pillanatra hagyják a valutavásárlást, ha rossz vételi árral fenyegetnek a hírek. Tavaly már beszámoltunk arról a férfiről, aki Győrben száz ausztrál dollárt akart venni, s miután közölték vele, hogy "negyedóra múlva itt lesz", az volt a válasza, hogy "már késő, mert neki most indul a vonata". A lakosság kisebb része májusban már előre gondolkodott, mondván, hogy a 308 forintos vételi árnál lényegesen lejjebb már nem csúszhat a forint-euró árfolyam. Tegnap pedig elsősorban azok keresték fel a pénzváltókat, akik eurót adtak el, gondolva, hogy tovább nem várnak. Megfelel nekik a 311-313 forintos árfolyam. De a szakemberek szerint akkor lesz igazán élénk az eladási kedv, amikor az euró árfolyama pár forinttal lejjebb megy és az ügyfelek azt látják, végképp nem érdemes további forintgyengülésre várni.

Kovács Zoltán a több győri pénzváltót is működtető Quint Kft ügyvezetője elmondta: a hétvégén nagy volt a forgalom, ez a nyaralás mellett a fizetésnappal is összefüggött, de a görögországi események ugyanúgy hatással lehettek rá. A szokásosnál többen adtak el eurót – ami egy Ausztriában dolgozó magyarnak a munkabére lehetett - de az is valószínű, hogy sokan abban bíztak: az igenek nyernek a népszavazáson. Lehetett egy másik "tábor" is, hiszen az eurót vásárlók is többen voltak most a megszokottnál, talán attól tartva, hogy az árfolyam elszabadul.

Ehhez képest egyelőre nem történt zuhanás - mondja Kovács Zoltán. A bank - amelynek a cég közvetít - tegnap reggel 318,5 forintos eladási árat jósolt estére az eurónak - tehát legrosszabb esetben ennyiért kapta volna az ügyfél. Délután 316-ról 317-ig emelkedett az euró ára a győri pénzváltónál.

- Akinek most kell utazni, most veszi meg a valutát, nem tehet mást. Elsősorban eurót, horvát kunát, zlotyit, cseh koronát, román lejt, de még bolgár levát, sőt svéd-, dán- és norvég koronát is vesznek, az amerikai dollárt pedig befektetési szándékkal vásárolják. Egy hét alatt csak két forinttal romlott a forint-euró árfolyam, de azok kétségkívül nagyon jól jártak, akik mondjuk május harmincadikán háromszáztízért vagy még előbb háromszáznyolc forintért vásároltak. Ha ezer eurót vett valaki májusban, akkor hat-hét ezer forintot nyert rajta. Persze sokan nem ilyen módon gondolkodnak erről és nem is tudtak volna májusban eurót venni - teszi hozzá Kovács Zoltán, aki szerint a pár száz eurótól a pár ezerig tart a skála, amennyit ezekben a napokban váltanak az ügyfelek.

- Én is folyamatosan figyelem az árfolyamot - mondja a győri Mednyánszki Richárd. - Most csak keveset veszek a bécsi kirándulásra, de a megtakarításaim OTP-részvényben vannak és a május óta tartó gyengülés elég nagy érvágást jelent.